Music Izrod

Хроничната тъпота на Мара Отварачката завзема небивали ширини. Словестната диария, от която страда това миньонче ме дразни особено много сега, когато има възможност да присвие тлъстите си устни и да се опита да направи сложно изречение. Еуфорията около Music Idol 3 е не по-малка от предишните две години, именно заради което сценаристите ще се надпреварват да ни представят все повече кретени, цигани, турци, психично болни, умствено изостанали, и с болно чувство за реалност хора.

Изобщо, мъка. В миналите сезони поне Данчето Христова и Вили Казасян всяваха малко респект, будеха възторежни чувства напук на простотията, пропила се във физиономиите на кандидатите. Не знам дали някой от вас е гледал чуждите варианти на Music Idol, за да сравни. Там човешките недъзи не са повод за смях, нито средство номер едно за правене добър PR или висок рейтинг. А и най-малкото почти всеки, който го спечели става звезда. Примерите са много, тези идоли отдавна са певци от висок ранг, вече с кариера зад гърба си.
България по правило е страната на асоциациите. Те обикновено протестират за всичко. Къде обаче са организациите, които имат претенции, че бранят интересите на хората. Защо не се юрнаха да ги защитават от дискриминация - заради непоносимост към етноса, гаврата с психичното им здраве, физическите недъзи и подигравките, на които са подложени от не по-малко уродливото жури.

От другата страна

България не е призвана да създава звезди. Тя ражда певци еднодневки и маскари, които ни осират навън. След като Марая Кери видя и чу "английския" език на Валентина Хасан, сега всички тайно стискат палци и се молят на хоризонта да се появи друг льохман, който да замени "Кен Лий". Мустафа, Ерджан или Асан. Без значение.

Някои казват, че те са си виновни. Ако не бяха ходили на кастинга, никой нямаше да им се смее. Да, ама не съвсем. Всеки подобен индивид е жаден за малко внимание, и това е неизменно тяхно право. Нещастието им се използва като оръжие от бездарното жури. Жури, което историята вече е сдъвкала, смачкала и изплюла. Допреди Music Idol малцина бяха хората, знаещи, че съществува човек на име Фънки. Мария и след предаването ще си остане все същата елементарна и интелектуално ощетена пайнерка, която бърка интерпол с интернет. От кога тя е музикален специалист, който дава оценки за качествата на другите. Коя нейна песен е запомнена и заклеймена като стойностна. Такава няма. Ще помним Мими само с циците, които се оказаха способни дори да отворят бирена бутилка.

Нагоре

Бяхме свидетели как същите тези ненормални кандидати на кастинга си тръгваха с бленуваното червено листче, което им гарантира участие нататък. Ей, така - за да е весело, и за да има гавра. Имаше и талантливи млади хора, които само заради неугледен вид бяха смазани от пресата на комплексираното жури. Комплексирано, защото ако трябва да сме точни, досега не сме чули нито Мария, нито Соня Васи да са пeли на живо. Това обаче далеч не е всичко. Оказа се, че Фънки и Отварачката имат и други таланти - те са стилисти, модни доайени, лекари, диетолози. Препоръчват сваляне на килограми, сменяне на гардероба и какво ли не. Невзрачният Дони, който може би е единственият по-кадърен, стои като пълнеж, за да отчете едната квота на българската естрада - отдавна умряла и потъпкана от желираните фолк чудовища. Впрочем, всички освен него са родители и се предполага, че точно те трябва да са най-толеранти към олигофрените, които бяха готови на всички дивотии, само и само да вземат червеното картонче.

Трябва да се знае, че Music Idol не е проект за набиране на таланти, а сцена за търсене и лансиране на нещастни хора, които си нямат огледало за реалност. Ами...дерзай народе! Твоето дете е здраво. И най-важното - знае, че не може да пее.

Димана Дойчинова
deltanews.bg


1 коментара:

  Unknown

24/3/09 19:10

e най-накрая се намери някои който да напише нещо за тези двама нештастници.бражо